Piekarniki parowe z roku na rok zyskują coraz większe uznanie w naszych domach. Postawić warto na modele z parą 100% i gotowanie SousVide, dzięki czemu nasze potrawy będą zdrowe i smaczne. Para jest sekretnym składnikiem udanych wypieków i soczystych mięs. Zastosowanie pary pozwala poprawić konsystencję przyrządzanych dań i zachować mikroelementy. Żywność nie traci wartości odżywczych, dlatego piekarniki parowe są tak uwielbiane na rynku. Co warto o nich wiedzieć? Jakie zalety ma gotowanie SousVide? Czym wyróżnia się piekarnik z parą 100%?
Gotowanie na parze
Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze jest ekonomiczne i zdrowe. Przyrządzone potrawy dla całej rodziny zachowują składniki odżywcze i są niezwykle smaczne. Co ciekawe, z użyciem pary kruche mięso na stół trafia nawet kilkanaście minut wcześniej. W efekcie domowe dania smakują tak, jak te z restauracji. Nie zapominajmy o gotowaniu SousVide. Jest to technika, z której korzystają doświadczeni kucharze. Co warto wiedzieć? Rybę lub mięso w tym przypadku pakujemy do woreczka, w którym może się zamarynować. Zanim włożymy mięso do piekarnika, można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Potrawy gotowane taką metodą są delikatne i aromatyczne. Hermetyczna osłona spowalnia proces utleniania i wzbogaca danie. Dzięki temu dochodzi do zatrzymania w potrawie witamin, soków i mikro oraz makrolementów.
Wielofunkcyjny piekarnik parowy
Piekarniki parowe z parą 100% są wielofunkcyjne. Niektóre modele posiadają opcję rozmrażania, czy też pieczenia chleba i grillowania. Nowoczesny piekarnik jest dużym ułatwieniem dla każdej pani domu. Sprzęt łączy w sobie zalety piekarnika i gotowania na parze, dając nam liczne możliwości. W piekarniku przygotujemy mięsa, kasze, ryż, ryby, zapiekanki, desery, chleby i wiele innych dań. Co jeszcze warto docenić? Piekarniki parowe pozwalają na sprawne i łatwe czyszczenie. Zazwyczaj czyszczenie wnętrza piekarnika jest zmorą dla gospodyni domowej. W tym wypadku jednak docenić warto parowe czyszczenie, które pozwala każdego dnia zachować czystość urządzenia, bez używania środków chemicznych. Wlewamy odrobinę wody na dno piekarnika, wybieramy odpowiednią funkcję i czekamy, aż para wodna zmiękczy tłuszcz i zabrudzenia. Po ostygnięciu usuwamy je miękką szmatką.
Niezawodne modele z parą 100% i gotowanie SousVide taki jak np AEG BSK999330T to rozwiązania, które bardzo szybko podbiły nasze serca. Przygotowane dania są nie tylko zdrowe, lecz także smaczne i pełne składników odżywczych. Liczne funkcje są ułatwieniem w procesie pieczenia.