Frytownica stanowi jeden z podstawowych elementów wyposażenia praktycznie każdej profesjonalnej kuchni, zarówno w restauracji, food trucku czy barze szybkiej obsługi. Smażenie na głębokim tłuszczu, czyli frytowanie, pozwala na przygotowanie wielu popularnych dań, w tym szczególnie lubianych frytek, ale również pączków czy nuggetsów. Oprócz tego, sprzęt tego typu jest wykorzystywany do przyrządzania warzyw i panierowanej ryby. Umożliwia on uzyskanie perfekcyjnie chrupiącej skórki, przy jednoczesnym zachowaniu miękkiej i delikatnej struktury. Co warto wiedzieć przed zakupem urządzenia?

Czym wyróżniają się najlepsze frytownice?

Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego sprzętu, konieczne jest przeprowadzenie dokładnej analizy dotyczącej rodzaju potraw jakie chcemy poddawać frytowaniu, liczby gości odwiedzającej lokal, a także jego wielkości. Na rynku można bowiem znaleźć zarówno bardzo zaawansowane modele o pojemności około 50 l, jak i wersje kilkulitrowe, pozwalające na usmażenie niewielkiej ilości składników. Na jakie parametry trzeba zatem zwrócić początkową uwagę?

  • Warto zacząć od tego jaki typ i rodzaj urządzenia nas interesuje. Może się bowiem okazać, że jest nam potrzebna jedna duża frytownica do gastronomii lub kilka mniejszych wersji, jeśli chcemy wykorzystywać je do smażenia różnych produktów, wykluczających się smakiem, np. frytek i ryb. Alternatywą jest zaopatrzenie się w model wyposażony w dwie osobne komory posiadające odrębne termostaty. Jest to dobra opcja również wtedy, gdy w danym lokalu ruch koncentruje się np. w określonych godzinach. W takiej sytuacji mamy możliwość korzystania z jednej komory lub dwóch jednocześnie, w zależności od obłożenia. To istotna korzyść z ekonomicznego punktu widzenia.
  • Kolejny ważny parametr to pojemność. Obiekty specjalizujące się w serwowaniu frytek powinny zaopatrzyć się w modele, których pojemność wynosi przynajmniej 20 l. Dzięki temu, frytowanie będzie wydajne, a obsługa klientów szybka. Jeśli jednak restauracja ma w swoim menu tylko niewielką część potraw smażonych na głębokim tłuszczu, zupełnie wystarczające będą egzemplarze o pojemności do 10 l.
  • Jeśli chodzi o moc, która jest również bardzo ważnym parametrem, musi być ona dostosowana do pojemności jaką wyróżnia się frytownica do gastronomii. Co za tym idzie, im większy zbiornik na olej, tym większa powinna być moc. W przypadku największych egzemplarzy, o łącznej pojemności 50 l, moc może przekraczać nawet 45 kW. Z kolei niewielkie frytownice 3-litrowe mogą mieć około 2 kW.

Frytownica do gastronomii – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Bardzo ważnym elementem, który powinien znajdować się w każdym profesjonalnym sprzęcie wykorzystywanym w gastronomii jest wyposażenie w tzw. zimną strefę. Pod tym określeniem kryje się warstwa chłodnego tłuszczu znajdującego się na samym dnie zbiornika. To właśnie tam gromadzą się resztki produktów. Obecność zimnej strefy sprawia, że nie są one ponownie spalane w wysokiej temperaturze, co przekłada się na ograniczenie szkodliwych substancji.

Nie bez znaczenia jest też komfort użytkowania sprzętu oraz łatwość obsługi. Wyposażenie w elektroniczny panel pozwala m.in. precyzyjnie sterować temperaturą oraz zapewnia nad nią stałą kontrolę. Oprócz tego, w zaawansowanych modelach można w szybki sposób zaprogramować ustawienia, dopasowując je do konkretnej potrawy. Ważny jest ponadto system filtrujący. Dzięki niemu, użytkownik ma możliwość przefiltrowania oleju po zakończonej pracy, co wpływa na wydłużenie jego przydatności oraz ograniczenie nieprzyjemnego zapachu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here